Actueel

Succes op Gastvrij Rotterdam 2022

Deze week was er weer Gastvrij Rotterdam. Deze vakbeurs staat bekend om de wedstrijden, het steeds groter wordende vegan lab, de goede sfeer en heeft een beter imago en een professionelere doelgroep dan Horecava Amsterdam.
Vorig jaar deden onze studenten mee aan de eerste editie van de zogenaamde Zout Challenge en wisten Nabee en Jesler die gelijk te winnen.
In deze wedstrijd worden 2 gangen gekookt en er mag maximaal 2 gram zout gebruikt worden. Dit is echt een uitdaging, maar lukten de jongens vrij goed! Ook wisten Sjoerd, Rimmer en Dion de Good Fish Foundation wedstrijd te winnen door te overtuigen met hun mosselsaté, die het boegbeeld werd van de Mosselweek en werd geïmplementeerd bij alle Roompot vakantieparken.

Dit jaar hadden we 3 dagen wedstrijden en was het de eerste dag gelijk raak met onze nieuwe gespecialiseerd kok Gerben de Lange, die zich plaatste voor de finale van de Gouden Koksmuts en samen met zijn collega het beste tussengerecht had.
Dinsdag deed wedstrijdveteraan Nabee mee aan de Glazen Kalf, een wedstrijd waarbij er uit een black box gekookt moet worden en er
2 bereidingen van kalf moeten zijn. In een sterk deelnemersveld, waarbij Nabee veruit de jongste was, wist hij te verassen met een “frikadel speciaal”. Helaas wist hij het Glazen Kalf niet mee te nemen, maar Nabee is zeker nog niet uitgespeeld.
Woensdag was de grote dag met 2 wedstrijden in teams van 3 studenten. In de ochtend namen Bonne, Max en Youri het op in de Zout Challenge tegen 4 andere scholen. De opdracht was in vergelijking met vorig jaar uitgebreid met een gastvrouw die een tafelbereiding moest doen en bij de gerechten een (non) alcoholische spijsbereiding. Het team was goed op elkaar ingespeeld en wist de jury te overtuigen en 3 van de 4 categorieën te winnen en ook de overall prijs in de wacht te slepen!  

Leuk detail was dat Jules Wiringa, beter bekend als Jules Cooking, in de jury zat en dit heeft gedeeld op zijn instagram account, waar hij meer dan 200.000 volgers van over de hele wereld heeft. In de jury zat ook oud student Maarten Riebeek, die thee sommelier is in het succesvol restaurant Moon in de Adamtoren.
Voor de jongens was er naast de eer ook een waardebon van € 250 euro p.p. te verzilveren bij de Hanos, een fles champagne, 6 Nederlandse vanillepeulen en diverse kookboeken. Tot slot een artikel van 6 pagina’s in de Culinair Saisonnier t.w.v. € 10.000,- euro beschikbaar gesteld. Dit is het vakblad voor de foodprofessional. Ook Entree Magazine en diverse dagbladen zullen er aandacht aan besteden als wel de Nierstichting.

Hierna moesten de studenten verder naar de volgende wedstrijd van Good Fish Foundation, waarbij er meerdere street food gerechtjes onder hoge tijdsdruk  bereid moesten worden. Thema’s waren wederom de plaag rivierkreeft en de mossel. Nabee kwam er als teamcaptain bij en samen met Max en Youri wisten de jongens het publiek te overtuigen met o.a. de mosselsoes. Waar het publiek het idee had dat de 1e prijs naar Friesland zou gaan, besloot de vakjury dat Sterklas Amsterdam de eerste prijs had gewonnen. Een kleine domper voor Nabee, die afgelopen weken echt het voortouw heeft genomen en de andere jongens heeft gecoacht, maar met lege handen bleef.

Al met al een zeer geslaagde week, waarbij het mooi is om te zien dat oud studenten goed terecht zijn komen en altijd nog met veel liefde en warmte over ROC Friese Poort spreken en super ambassadeurs zijn van onze horeca opleidingen.
Mooie voorbeelden zijn Ruben van Zanten, die in het Nederlandse Culinairy Team volgende maand naar het WK in Luxemburg gaat.
En Renco Schipper, die zijn vaste baan heeft opgegeven en dit jaar binnenkwam in de duurzame top 100 met zijn bedrijf snackswithbenefits. Binnenkort komt Renco bij ons op school om zijn verhaal te doen.

Ik wil me aanmelden als: